EY Türkiye, Climate Launch Pad yarışması ile temiz teknolojiyi destekledi

Verdiği hizmetlerle, şirketlerin sürdürülebilirlik stratejilerinin geliştirilmesi; çalışmaların doğru planlanması, uygulanması ve raporlanması süreçlerine katkı sağlayan EY Türkiye, AB ülkeleri arasında düzenlenen ve Türkiye’nin de ilk kez katıldığı Climate Launch Pad yarışmasına sponsor oldu. Büyük ilgi gören yarışmada Türkiye, başvuru sayısıyla 30 ülke arasında 5. sıraya yerleşti. EY Türkiye, yarışmaya katılan ekiplere kurumsal iş dünyası hakkında fikir vererek, temiz teknoloji ürün veya hizmetlerinin güncellenmesini sağladı

Lider denetim ve danışmanlık şirketi EY Türkiye’nin sponsorluğunda düzenlenen ve temiz teknoloji projelerini ödüllendiren Climate Launch Pad yarışmasının sonuçları açıklandı. EY Türkiye’nin sorumlu ortak seviyesinde katılım gösterdiği ve jüri üyeliği yaptığı yarışmada; Sünger projesi birinci, İvme ikinci ve BRICK-B üçüncü seçildi.

EY Türkiye İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Zeynep Okuyan, iş dünyasında sürdürülebilirliğin önemi ve etkisinin her geçen gün arttığını belirterek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Climate Launch Pad yarışması, henüz fikir halinde olan ve potansiyeli yüksek projelere, hayata geçirilme aşamasında bilgi ve finansman desteği veriyor. Ayrıca, büyük kurumsal firmaların desteklenmesine ek olarak; yeni girişimlerin, fikirlerin desteklenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadeleye küçük ve orta ölçekli işletmelerin de dahil edilmesi için önemli bir platform. EY olarak biz de, yarışmaya katılan ekiplere kurumsal iş dünyası hakkında fikir vererek, temiz teknoloji ürün veya hizmetinin, pazardaki ihtiyaca uyum sağlamasını hedefledik. Climate Launch Pad yarışması, Avrupa Birliği ülkeleri arasında düzenleniyor. Yarışmaya Türkiye bu yıl ilk kez katılmış olmasına rağmen, 30 ülke arasında başvuru sayısıyla ilk 5’e girdi. Bu güçlü başlangıcın, programın bilinirliği arttıktan sonra ileriki yıllarda artarak devam edeceğini söyleyebiliriz.”

Türkiye’de temiz enerji yatırım potansiyeli var

Okuyan, Türkiye kalkınma planında 2023 yılına kadar enerjinin %30’unun yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasının planlandığını da hatırlatarak açıklamasına şöyle devam etti: “Ülkemizin güneş, rüzgâr ve akarsu potansiyeli düşünüldüğü zaman, planlanan kömür santralleri yerine yenilenebilir kaynaklara yoğunlaşmak düşük emisyonlu ve temiz teknoloji ile büyüme yolunda en doğru strateji olacaktır. Türkiye’de bu yatırım potansiyelinin hali hazırda var olduğunu görüyoruz. EY Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi (RECAI) raporuna göre, Türkiye’de ihaleye açılan rüzgâr ve güneş enerjisi projeleri, ihalelerin izin verdiğinden 13-15 kat fazla ilgi görüyor. Geçen Eylül ayında Birleşmiş Milletler Konferansı çıktılarının küresel olarak benimsenmesi ve Aralık ayında Paris’te uzlaşıya varılan İklim Değişikliği Anlaşmasını takiben iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusunda küresel bir ajanda ortaya kondu. Önümüzdeki yıllarda hem ulusal ölçekte hem de özel şirketler ve diğer paydaşlar belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SKH) destekleyecek ve küresel ısınmayı 2°C sınırının altında tutma hedefine katkı sağlayacak şekilde; iş planlarını, yatırım ve faaliyetlerini şekillendirecek. EY olarak, verdiğimiz hizmetler ile şirketlerin sürdürülebilirlik stratejilerinin geliştirilmesi ve öncelikli olan konularda yaptıkları çalışmaların doğru planlanması, uygulanması ve raporlanması için katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Yarışmanın kazananları…

• Sünger – küresel olarak temiz denizler: Karbon bazlı çok emici bir madde olan sünger, suyu geri çevirerek yağ bazlı atık maddeleri hapseder. Sünger ölçeklendirilebilir yapısıyla, petrol sondaj kuleleri için güvenli ve etkili bir metod sunuyor. (Pınar Güvenç, İnanç Eray, Gonzalo Carbajo, Prof. Mihri Özkan, Prof. Cengiz Özkan)
  • İvme – küçük ölçekli rüzgar türbinleri: KARAYEL (çevre ve hayvan dostu rüzgar türbini) özgün dizaynı ile konvansiyonel türbinlere göre 3 kat daha fazla enerji üretir ve düşük rüzgar hızında verimli çalışır. Ses seviyesi 35 desibelden düşük olan KARAYEL uzaktan izleme sistemi ile donatılmıştır. (Rahmi Erdem Yıldız ve ekibi)
  • BRICK-B – Katlanabilir & terse çevrilebilir & sürdürülebilir ahşap tuğla:Bağlantılı şekilde birbirine kilitlenen ahşap tuğla sökülüp takılabilir, taşınabilir ve pek çok kez yeniden kullanılabilir. Kullanımı ve uygulanması oldukça basit olan ahşap tuğla ile mükemmel sonuçlar alınır. Kullanıcı dostu olan bu malzeme ile inşaat süreci eğlenceli hale gelir. Çalışma sırasında ve sonrasında malzeme ziyanı yaşanmaz, atık ortaya çıkmaz. (Adem Arıbaş ve ekibi)