Sony birlikte çalışabilirlik taahhüdünü güçlendirecek olan IP Tabanlı yeni çözümlerini tanıttı

Sektördeki en büyük şirket ortaklıklarıyla iş birliği yapan Sony, bugünle uyumlu ve geleceğe hazır bir birlikte çalışabilen IP iş akışı geliştirmeye devam ediyor

Sony, IBC fuarında birlikte çalışabilirlik alanındaki son başarılarını sergiledi ve IP Live tabanlı altı yeni çözüm tanıttı. Sony stratejisinin temel ögelerinden biri, bugün uygulamaya hazır ve tam birlikte çalışabilir nitelikte olan çözümler, sistemler sunma ve mevcut standartları kullanırken gelecekteki standartlarla uyumlu olabilme taahhüdüdür. Sony, 2012’den bu yana sektörde önemli bir role sahip. Bu durum, Joint Taskforce for Networked Media (JT-NM) ile başladı, ASPEN ve AIMS birliklerine katılmayla ve yakın zaman önce dahil olunan, Network Media Interface çerçevesinin geliştirilmesinde öncü olan, AMWA NMI kuluçka projesiyle devam etti.

IBC 2016’da Sony, AIMS, AMWA, EBU, SMPTE ve VSF tarafından yönetilen IP Birlikte Çalışabilirlik Bölgesinin bir parçası olarak bu ilerlemeyi sergiledi. Ziyaretçiler, mevcut açık standartlar SMPTE ST2022-6 ve SMPTE ST2059 ile gelecekteki yeni açık standartlar TR-03 (SMPTE ST2110) ve NMOS (IS-04) temelinde Sony birlikte çalışabilirliğini görme fırsatı yakaladı.

Sony Profesyonel Avrupa Canlı Prodüksiyon Stratejik Pazarlama Müdürü Norbert Paquet fuar hakkında şunları söyledi: “Sony, birleştirilmiş birlikte çalışabilirlik için endüstriyel standart kurumlarıyla ve sektörün üretici birlikleriyle çalışarak, sektördeki teknoloji lideri rolünü sergilemeye devam ediyor. Bu yıl IBC fuarında yalnızca teknik gelişmeleri değil, aynı zamanda IP Üzerinden 4K/HDR Canlı Prodüksiyon, Uzaktan Prodüksiyon ve Veri Merkezi Mimarisini kapsayan eksiksiz uçtan uca iş akışlarını sergiledik. Bu sistemlerin tümü Network Media Interface (NMI) sayesinde İş Ortaklarımızla birlikte çalışabilir ve bugüne hazır nitelikte. Müşterilerimizle birlikte çalışmanın yanı sıra, onlara daha verimli bir canlı prodüksiyon iş akışı için çıktıkları yolda yardımcı olmak için ayrıca sabırsızlanıyoruz. Pinewood Stüdyoları’ndaki Mükemmeliyet Merkezimizde düzenlenen yeni IP Live eğitim kursumuz bu yıl Haziran ayında açıldı ve ilk eğitim ve birlikte çalışabilirlik testlerini başarıyla müşterilerine sundu.”

Sony’nin açık protokollere yönelik kalıcı gelişim desteği, Sony’nin birlikte çalışabilirlik alanında teknoloji yenilikçisi ve lideri olarak konumunu sağlamlaştırıyor. JT-NM Referans Mimarisi ve EBU’nun 7 katmanlı birlikte çalışabilirlik tavsiyelerini izleyen Network Media Interface (NMI), şu gerekliliklerin tümünü içeriyor: Ortam Aktarımı, Zamanlama, Kimlik, Keşif ve Kayıt, Akış kontrolü, Akış değiştirme ve Sıkıştırma. Sony, ilgili NMI teknoloji bileşenlerinin teknik özelliklerini SMPTE’ye (Sinema ve Televizyon Mühendisleri Derneği) bir Kayıtlı Bilgilendirme Belgesi (RDD) olarak sundu: Nitelikten Bağımsız Haritalama (RDD40), LLVC (RDD34) ve NDCP (RDD38). Sektörü birlikte çalışabilirliğe yönlendirmek için iş birliği yapan IP Live Alliance, dört yeni üyenin eklenmesiyle daha da büyüdü: Asaca Corporation, ASTRODESIGN,Inc., Lambda Systems Inc. ve Studer by Harman.

Norbert Paquet sözlerine şöyle devam etti: “IP Live Alliance bir teknoloji iş birliği grubundan daha fazlasıdır. Tüm üreticilerin farklı sistemlerinde uygulamaya koyacakları eksiksiz bir teknoloji çerçevesine erişebileceğine ve kısmi erişim yerine birlikte çalışabilirlik sağlanabileceğine dair bir garantidir. Sony, bu yaklaşımın, açık standardın farklı uygulamalarının sektör çapında birlikte çalışabilirlik sorunlarına yol açtığı MXF vakasından kaçınacağını düşünüyor. Bundan ders çıkarmalıyız.”

Sony, IBC 2016’da aşağıdakileri sunan IP Canlı Prodüksiyon Sistemini tamamlayan altı yeni çözümü tanıttı:

NXLK-IP45F: AV Çoklayıcı/Çoklama Çözücü kartı

Sony’nin yeni işlem kartı, gömülü sesi kapsayan SDI sinyal çıkışı ile IP üzerinden video ve ses sinyallerini çoklama ve çoklamayı çözme imkanı sağlar. Bu kart, yüksek kalitede 4K video sağlayabilir ve Dante ve AES67 dahil başlıca IP üzerinden ses formatlarını destekler. Ayrıca bu çözümle geleneksel SDI-IP dönüşümü de yapılabilir.

NXL-IP4F: SDI-IP Dönüştürücü Birimi

Sony’nin yeni SDI/IP Dönüştürücü Birimi, bir IP Tabanlı Prodüksiyon Sistemiyle entegre edilecek 4K/HD bağımsız kaynağı veya destinasyonu için idealdir. NXL-IP4F, Sony’nin Networked Media Interface (NMI) teknolojisinin mirasını kullanarak, eski SDI ekipmanları için basit bir dönüşüm sunar.

HKCU-IP43F: HDCU-4300 için NMI kartı

Sony HDCU-4300 kamera kontrol sistemine yönelik Sony’nin yeni Networked Media Interface (NMI) kartı, IP Canlı Sistem ağına kolay bağlantı sağlar. HDCU sistemi küçük boyuttaki canlı yayın araçlarına kolayca kurulur ve yalnızca 2U yükseklikle kompakt boyuttadır.

XKS-Q8111 ve XKS-Q8166: XVS Serisi için NMI destekli QSFP+ G/Ç kartı

XVS anahtarlayıcılar için Sony’nin yeni Networked Media Interface (NMI) QSFP+ G/Ç kartları (giriş-çıkış), 40 Gb/sn fiber bağlantı kullanılan IP Canlı Sisteminin esas anahtarına doğrudan bağlantıya izin verir. XKS-Q8111 kartı giriş içindir; XKS-Q8166 kartı ise çıkış içindir.

PWA-MV1N: Çoklu Görüntüleyici Yazılımı

Sony’nin yeni yazılım tabanlı IP Çoklu Görüntüleyici çözümü, IP Canlı Prodüksiyon Altyapısına çok verimli bir izleme çözümü sunulmasını sağlayarak, izleme için kullanılan video matrisi kaynaklarını büyük ölçüde azaltır. Maksimum 32 IP tabanlı video akışını destekleyen bu çözüm, esnek düzen tasarımıyla HD veya 4K ekran çıkışlarında Grafik, Uyarı sinyalleri, UMD saati ve zamanlayıcıları görüntüleyebilir.

Bu çözümler, aşağıdakiler gibi IP üzerinden 4K/HDR çözümlerini kapsayan mevcut Sony IP canlı prodüksiyon olanaklarını geliştirir: HDC-4300 ve BPU-4500 4K/HD/HFR Canlı Sistem kamerası, XVS serisi 4K/IP Live anahtarlayıcılar, PWS-4500 4K/HD Prodüksiyon Sunucusu veNXL-FR318 sinyal işleme birimi. Bu yıl IBC’deki Sony standına gelen ziyaretçiler, aşağıdaki üreticilerin Network Media Interface kullanılan en yeni IP Live Alliance İş Ortağı çözümlerini gördü: Advantech, AJA, BFE Studio und Medien Systeme, Cisco Systems, DELTACAST, Grass Valley (Belden), Huawei, Imagine Communications, Juniper Networks, Lawo, LEADER ELECTRONICS CORPORATION, Macnica Americas, Matrox Electronics Systems, Nextera Video, Tektronix, Inc., Vizrt ve YAMAHA Corporation. Sony, 10 Eylül Cumartesi günü IP Live Alliance iş ortakları için özel bir Geliştirici konferansı düzenledi ve iş ortaklarına Network Media Interface uygulaması için mevcut en yeni araçları göstererek, birlikte çalışabilirlik planını açıkladı.

Sony, 9 – 13 Eylül tarihlerinde Elicium Hall, RAI Amsterdam’da Stand C101’de çözümlerini sergiledi.

HKCU-IP43F, Temmuz 2016’dan itibaren satıştadır.

XKS-Q8111 ve XKS-Q8166, Kasım 2016’da piyasaya sürülecektir

NXL-IP4F, Şubat 2017’de piyasaya sürülecektir