Yemeksepeti gazetecilerin beslenme dosyasını açıyor

0

Yemeksepeti, dünyanın en stresli mesleklerinden birini yapan gazetecilerin enerjilerini nasıl koruduklarını merak etti ve yeni araştırması ile mesleğin beslenme alışkanlıklarını belirledi. Türkiye’nin 13 ulusal gazetesini içeren araştırmaya göre kimi gece saatlerinde yemeğe sarılıyor, kimisi sabahın ilk ışıklarında. Bazısı ev huzurunu arıyor, bir diğeri çorba ile terapi yapıyor. Genel olarak bakıldığında ise salata, zeytinyağlılar gibi hafif seçenekler yerine, gazetecilerin tercihi lahmacun, kebap ve burger gibi yoğun lezzetlerden yana oluyor.

Yemeksepeti, büyük veri araştırmalarının en sonuncusunu, hareketli gündemden ilham alarak gazeteciler özelinde gerçekleştirdi. Yemeksepeti’nin ulusal gazetelerin genel merkezlerine giden sipariş verilerini incelemesiyle oluşturulan araştırma, gazetecilerin de beslenme alışkanlıklarını ortaya koydu. Öyle görünüyor ki her gazete karnını doyurmak ve stresli çalışma ortamında biraz moral bulmak için farklı yemekleri tercih ediyor.

Stres değerleri tatlı ile düşüyor

Gazeteciler yemeklerinde genellikle hızlı ve pratik seçeneklere öncelik veriyor. En çok sipariş edilen yemek kategorilerinin ilk beşinde sırasıyla burger, pizza, tatlı, kebap ve döner bulunuyor. Tatlı kategorisinin ilk beşte yer alması ilgi çekici; belki de gazeteciler stres değerlerini tatlı ile düşürüyor. Özellikle Star Gazetesi, yediği tüm yemekler içerisinde tahtı çikolatalı sufleye veriyor.

Mesleğin ön koşulu lahmacun

Gazetecilerin en çok yediği lezzet Lahmacun. Araştırmaya dahil olan toplam 13 gazetenin 7 tanesinde lahmacun en çok sipariş edilenler listesinde ilk 3’te yer alıyor. Manşetleri değişse de, tercihleri bir olan bu gazeteler Cumhuriyet, Dünya, Habertürk, Hürriyet, Türkiye, Vatan ve Yeni Şafak.

Siparişler akşam yemeği saatlerinde zirve yapıyor

Gazetecilerin Yemeksepeti’nden en çok sipariş verdikleri saatler 18.00-20.00 arası. Gündüz kurum içinde yenen yemekler akşam saatlerinde yerini Yemeksepeti siparişlerine bırakıyor. Geç saatlere kadar çalışacak gazeteciler, akşam yemeğinde farklı bir lezzet ile kendini ödüllendiriyor; enerji toplayarak işe koyuluyor.

Günün ilk ışıklarında vefalı bir dost, tost

En zor günümüzde bile bizi yalnız bırakmayan vefalı dost, tost… Bu mütevazı lezzet hayatımızda hiçbir zaman ilk sırada yer alamıyor, gazetecilerin tercih listelerinde de hep ortalarda kendine yer buluyor. Tost siparişleri gazetenin baskıya gönderildiği sabah saatlerinde artmaya başlıyor. Saat 07.00 olduğunda ise tüm siparişlerin yüzde 62’sine ulaşıyor.

Akşam gazetesinde iddialı seçimler

Akşam, Türk mutfağının en iddialı tariflerini günlük hayatının odağına yerleştirmiş. Gazete ekibinin en çok sipariş ettiği yemeklerin başköşesinde İskender kebap ve mantı tüm heybetleri ile ışıldıyor.

Cumhuriyet’in çorba terapisi

Yoğun günlerde içilen bir kase çorba, adeta bünyeyi derleyip toparlayan bir terapi seansı yerine geçer. Cumhuriyet Gazetesi bu gücü keşfetmiş. Ekip listesinde bir değil tam üç farklı çorba çeşidine yer veriyor. İlk beşe girmeye hak kazanan tarifler ise, ezogelin ve mercimek.

Dünya gazetesinde kültürler buluşması

Tüm siparişleri içinde birinciliği lahmacuna veren Dünya gazetesi, bizden lezzetlerden vazgeçmiyor gibi görünse de, konu tatlı olunca Avrupai zevkiyle adeta fark yaratıyor. Dünya ekibinin en çok sipariş ettiği ilk 10 yemek içerisinde hem sufle hem de profiterol bulunuyor.

Gece acıkanlarda birincilik Habertürk’ün

Habertürk siparişlerinin yüzde 50’sinden fazlasını saat 21.00’den sonra veriyor. Ekip uzun çalışma saatlerine, içinde et döner, tavuk döner, pilavüstü döner ve İskenderin olduğu, döneri bol bir beslenme programı ile göğüs geriyor. Gece acıkanlar listesinin sonraki sıralarında ise yüzde 42 ile Star ve yüzde 38 ile Milliyet bulunuyor.

En lahmacuncu Hürriyet

Hürriyet Gazetesi en çok sipariş ettiği ilk 10 lezzet arasında 4 farklı çeşit lahmacuna yer vererek, bu konudaki iddiasını ortaya koyuyor. Hürriyet’in Adana lezzetlerine olan merakı da, listesine aldığı Adana usulü lahmacun ve Adana dürüm ile deşifre oluyor.

Milliyet’te et ve salata cephesi el ele

En çok sipariş ettiği ilk 10 yemeğin 7 tanesi burger ve döner çeşitleri olan Milliyet, et düşkünlüğünde bir marka olarak öne çıkıyor. Buna rağmen, içeride bir grup var ki, tüm gazeteler içerisinde zeytinyağlıları ve salatayı öğünlerine dahil eden tek çalışanlar onlar.

Posta ev huzurunu arıyor

Posta yediği yemeklere ev özlemini yansıtıyor, üstelik kendine iyi baktığını da kanıtlıyor. Posta çalışanlarının en çok sipariş ettiği lezzet sebzeli ev yemeği. Öte yandan dilli kaşarlı tosta listesinde 3’üncü sıradan yer vererek, damak tadının geniş bir yelpazeyi kucakladığını kanıtlıyor.

Sabah’ın çiğköfte aşkı

Sabah Gazetesi en çok burger ve kebap kategorilerini tercih etse de, ürün bazında favorisi çiğköfte. Bu lezzeti dürüm yerine porsiyon halinde söyleyen Sabah çalışanlarının, hep birlikte mini çiğköfte partileri verdiğini hayal etmek zor değil.

Sözcü’de balık birinciliğe oynuyor

Balığın içerdiği Omega 3 sayesinde beyin fonksiyonlarını desteklediği ve konsantrasyonu güçlendirdiği söylenir. Akşam, Hürriyet ve Sözcü, bu öneriye kulak vererek deniz ürünlerini tercih ediyor. Özellikle Sözcü’nün listesinde, dönerle balık burger başabaş mücadele içinde.

Star ile tavuk dünyasına yolculuk

Gazeteciler içerisinde tavuk lezzetinin yılmaz savunucuları Star Gazetesi çalışanları. En çok sipariş ettikleri listesinin ilk 10’unda tavuk burger, tavuk yemeği, acılı tavuk ve tavuk şiş gibi farklı tavuk tarifleri yer alıyor.

Türkiye Gazetesi’nde pide sevdası

Türkiye Gazetesi pideyi seviyor; hem kaşarlı hem kıymalı pide Türkiye Gazetesi yemek karnesinde ilk beşe giriyor. Listeye beşinci sıradan giren karışık tost da kahvaltısını ofiste yapmayı seven bir ekibin göstergesi.

Vatan’da klasiklere saygı kuşağı

Vatan da klasiklerden vazgeçmeyenlerden. Açlığa meydan okuyan süper üçlü, Türk softalarının Metin Ali Feyyaz’ı, kuru fasulye, pilav ve cacık takımı Vatan’ın listesinde ilk üçte yer alıyor.

Yeni Şafak’ta lahmacunun eşlikçisi pide

Yeni Şafak Gazetesi de ilk sıraya lahmacunu alanlardan. Hatta ilk 10 listesinde 3 farklı lahmacun menüsü bulunuyor. Ekip, pideye düşkünlüğü ile de dikkat çekiyor. Özellikle kuşbaşılı pide Yeni Saşak’ın favorisi.

Paylaş

Yazar Hakkında

İşletme Fakültesinde öğrenci, teknoloji ve internet en büyük tutkularının başında geliyor. Araştırmayı, okumayı ve yazmayı sever. 2016 yılından itibaren Basın Bültenleri websitesinde yazar olarak çalışmaya başladı.

İlişkili Yazılar

Yorum Yazın