SAP, Bulutta %129, SAP İş Ağları’nda %194 Gelir Artışıyla Büyüme Devam Ediyor

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, 2015’in ikinci çeyreğinde IFRS olmayan bulut aboneliklerinde ve destek gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine oranla %129’luk büyüme göstererek (sabit kurlarda %92) 555 milyon Euro gelire ulaştı. SAP Business Network (SAP İş Ağları) geçen yılın aynı dönemine oranla %194’lük (sabit kurlarda %145) büyüme kaydederek 400 milyon Euro’luk gelir yarattı. SAP İş Ağları üzerinde yaklaşık 1.9 milyon bağlı şirket 800 milyar Dolar’ın üzerinde ticaret gerçekleştirdi.

• Yeni bulut aboneliklerinde %162 artış ile güçlü büyüme sağlandı.
  • IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirleri %21’lik artışla 4.06 milyar Euro seviyesine yükseldi.
  • HANA platformunu tercih eden şirketlerin sayısı geçtiğimiz yıla oranla iki kat artarken, S/4HANA kullanıcıları ise çeyrek bazında %140’tan fazla artış gösterdi.
  • IFRS olmayan faaliyet kârı %13 artarak 1.39 milyar Euro’ya ulaştı.
  • 2015 yılı öngörüleri korundu.
  • Succes Factors Çalışan Merkezi’nin (Employee Center) üye sayısı dünya genelinde bir yılda % 87 arttı.
  • SAP Business Network’ün geliri %194 büyüme ivmesiyle 400 milyon Euro (sabit kurda yüzde 145 büyüme ile 333 milyon Euro) seviyesine ulaştı. Bu network üzerinde birbiriyle ilişkide olan 1.9 milyon şirket 800 milyar dolardan fazla ticaret yaptı.

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP SE (NYSE: SAP), 2015 yılı ikinci çeyrek ve 30 Haziran 2015’te sona eren yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı.

SAP 2015’in ikinci çeyreğinde, bulut ve SAP Business Network’te yüksek bir büyüme kaydetti ve ana faaliyet alanındaki güçlü performansını ikinci çeyrekte de sürdürdü. İkinci çeyrek dönemde IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek gelirleri geçen yıla oranla %129’luk bir büyüme göstererek, (sabit kurda %92) 555 milyon Euro seviyesine ulaştı. SAP’nin buluttaki satış başarısında kilit rol oynayan yeni bulut satışları, ikinci çeyrekte %162 oranında artarak 203 milyon Euro oldu.

SAP, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerinde ise %21’lik güçlü bir büyüme göstererek (sabit kurda %9) 4.06 milyar Euro seviyesine yükseldi. SAP ayrıca IFRS olmayan faaliyet kârını %13 (sabit kurda %1) oranında artırarak 1.39 milyar Euro seviyesine taşıdı.

2015 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren SAP CEO’su Bill McDermott, “Şirketlerin tepe yöneticileri ile konuştuğumda işlerini dijitalleştirmenin ve yeni iş modelleri bulmanın yollarını aradıkları görülüyor. Çözümlerimiz daha da yaygınlaşıyor, çünkü SAP olarak müşterilerimizin bu dijital dönüşümü basit ve sade bir şekilde gerçekleştirmek için ihtiyacı olan vizyona tam olarak sahibiz. Platform, uygulamalar ve iş ağlarını birlikte sunma stratejimizin müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına yanıt verdiğine inancım tam” dedi.

SAP CFO’su (SAP Finans Başkanı) Luka Mucic ise şirketin ikinci çeyrek büyüme sonuçlarını şu sözlerle değerlendirdi: “İkinci çeyrek dönemde yeni bulut satışlarında elde ettiğimiz büyüme ilk çeyreğe kıyasla önemli ölçüde arttı. Faaliyet kârında elde ettiğimiz performans SAP’yi geleceğe hazırlamak için gerçekleştirdiğimiz dönüşümü en iyi şekilde yansıtıyor. İkinci çeyrekte SAP olarak gösterdiğimiz performans, yılsonu öngörü ve hedeflerimizle tutarlı bir şekilde ilerlediğimizin bir göstergesi.”

SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin, “SAP Türkiye olarak çok başarılı bir ikinci çeyrek geçirdik. Buluta erişimi sadeleştirerek, mobilite, iş analitiği, veri yönetimi gibi çözümlerimizle müşterilerimizin işlerini daha basit ve hızlı yönetmelerine yardımcı oluyoruz. İkinci çeyrekte gösterdiğimiz performans sayesinde EMEA (Avrupa Ortadoğu ve Afrika) bölgesinde öne çıkan ülkelerden biriyiz. Bağlı bulunduğumuz Güney Avrupa bölgesinde en çok büyüyen ülke olduk. Bu performansımızı önümüzdeki dönemde de arttırarak devam ettireceğimize inancımız tam. “ diye konuştu.

2015 İkinci Çeyrekte Öne Çıkanlar

İnsan Kaynakları Yönetimi ile Satış, Pazarlama ve Ticaret çözümlerinde yakalanan güçlü ivme, bulut uygulama gelirlerini destekliyor.

Müşterilerimiz hem daimi hem de esnek çalışanlardan oluşan toplam iş gücünü yönetilebilmek için dünya çapında SAP’ye başvuruyorlar.

Bu doğrultuda SAP İnsan Kaynakları Yönetimi girişimimiz, Success Factors Çalışan Merkezi, 71 ülkede yerelleştirildi ve üye müşterilerimizin sayısı bir yıl içerisinde 390’dan 730’un üstüne çıktı. Bu durum, müşteri sayısında sadece 12 ayda yüzde 87 büyüme kaydedildiği anlamına geliyor. SAP, ikinci çeyrekte müşteri bağlılığı yönetimi sağlayan Satış, Pazarlama ve Ticaret çözümlerinde güçlü bir büyüme gerçekleştirdi. SAP, işletmelerin müşterilerini tüm kanallardan gerçek zamanlı olarak izleyerek onlarla etkileşim kurmasını destekleyen, aynı zamanda kusursuz e-ticaret yapmasını sağlayan Satış, Pazarlama ve Ticaret çözümlerinde de ikinci çeyrekte güçlü büyüme elde etti.

Satış, Pazarlama ve Ticaret çözümlerinde yeni bulut satışlarında üç haneli büyüme sağlandı.

SAP S/4HANA Müşteri Sayısında Önemli Artış

Müşterilerimizin ilgisi, SAP HANA’nın günümüzün Dijital Ekonomisinde veri odaklı çalışabilmek için kilit rol oynadığını gösteriyor.

İkinci çeyrekte, geçen yıl 3600 olan HANA müşterilerinin sayısı 7200’e yükseldi. S/4HANA’nın pazara hızlı çıkışı – S/4HANA’yı tercih eden şirketlerin sayısının ilk çeyrek sonunda 370’den ikinci çeyrekte 900’ün üzerine çıktı – SAP HANA’nın tüm endüstrilerde ve bölgelerde daha geniş bir şekilde benimsenmesinde önemli bir rol oynadı.

SAP Business Network (SAP İş Ağları) Büyüyor

SAP İş Ağları genişledikçe, dijital ekonomide kesintisiz ticaretin avantajını yakalayan şirketler için yarattığı değer de artıyor.

İkinci çeyrekte, SAP Business Network (SAP İş Ağları) segmenti toplam geliri 400 milyon Euro’ya (sabit kurda 333 milyon Euro) ulaştı; geçtiğimiz yılın ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında % 194 büyüme (sabit kurlarda yüzde 145)  kaydedildiği görülüyor.

Yaklaşık 1.9 milyon bağlantılı şirket SAP İş Ağları üzerinden 800 milyar Dolar’ı aşkın ticaret gerçekleştiriyor.

Bölgelere Göre Performans

2015 yılının ikinci çeyreğinde EMEA bölgesi, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerinde %10’luk bir büyüme ile güçlü bir performans sergiledi. EMEA bölgesinde, SAP’nin IFRS olmayan bulut abonelik ve destek gelirlerindeki artış ise yeni bulut getirilerindeki üç haneli büyümenin etkisiyle %94 oranında gerçekleşti. Ortadoğu bölgesi bulut ve yazılımda oldukça güçlü bir büyüme elde ederken,  Almanya, Fransa ve İngiltere’nin büyümelerini sürdürdükleri görülüyor.

Amerika bölgesi ikinci çeyrekte çift haneli büyüyerek IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerini %36 oranında artırdı. Kuzey Amerika’daki güçlü performansın da etkisiyle bölgede bulut abonelikleri ve destek gelirleri, neredeyse üçe katlanan yeni bulut satışı performansıyla %141 oranında büyüdü. Amerika Birleşik Devletleri bulut ve yazılım performansı ile öne çıkarken Latin Amerika’nın rakamları ise bölgenin makroekonomik sorunlarından etkilendi.  Asya-Pasifik Japonya (APJ) bölgesinde ise IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek gelirleri, %138 oranında büyüdü, bu önemli büyümenin etkiyle IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirleri %19 artış gösterdi. Yeni bulut getirileri üç haneli büyüdü. Japonya pazarı bulut ve yazılımda gelişmeye devam etti.

2015’e bakış

Şirket 2015’e ait öngörülerini aşağıdaki şekilde sıraladı.

• SAP, bulut iş kolunda yakaladığı güçlü ivme ile bulut abonelikleri ve destek gelirlerinde 2015 yılını sabit kurda 1.95 – 2.05 milyar Euro aralığında (2014 yılı 1.10 milyar) bitirmeyi hedefliyor. Bu aralığın üst limiti sabit kurda % 86’lık bir büyümeyi temsil ediyor. Concur ve Fieldglass’ın bu büyümeye sabit kurda yaklaşık %50 katkı sağlaması bekleniyor.
  • SAP, 2015 yıl sonunda IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerinde sabit kurda %8 ile  %10 aralığında (2014: 14.33 milyar Euro) artış sağlamayı hedefliyor.
  • SAP 2015 yılsonunda IFRS olmayan faaliyet kârının sabit kurda 5.6 milyar ile 5.9 milyar Euro aralığında olmasını bekliyor. (2014: 5.64 milyar Euro)

SAP hakkında

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri olan SAP, dünya çapında 66.000’den fazla çalışanı, önde gelen ürün ve servisleri ile müşterilerinin iş alanlarındaki inovasyonu artırmasına yardımcı oluyor. SAP çözümleri, üretim, gıda, tekstil, otomotiv, sağlık, perakende, finans ve kamu sektörünün de aralarında yer aldığı 25’ten fazla sektörde faaliyet gösteren farklı ölçeklerdeki 195.000’den fazla SAP müşterisinin (Sybase satın alması dâhil) iş süreçlerine destek veriyor. Almanya merkezli faaliyet gösteren SAP, New York ve Frankfurt’un da aralarında yer aldığı birçok borsada “SAP” sembolü ile işlem görüyor.

SAP’nin iş yazılımları alanındaki liderliğini Türkiye’de de devam ettiren SAP Türkiye, şirketin 65. ülke ofisi olarak 2001 yılında kuruldu. SAP’nin dünya genelindeki yaygın kullanımına paralel olarak Türkiye’de yıllık ciroya göre en büyük 10 şirketin 8’i iş süreçlerini, SAP çözümleri ile kontrol ediyor. Türkiye’de neredeyse her evde SAP sistemi üzerinde üretilen on ürün bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana Türkiye’deki gelirlerini ve çalışan sayısını istikrarlı olarak artıran SAP Türkiye, ekosistemindeki onlarca iş ortağıyla birlikte 1500’ün üzerinde nitelikli iş gücüne de istihdam imkânı sağlamış bulunuyor.

SAP Türkiye hakkında daha ayrıntılı bilgi için www.sap.com/turkey adresini ziyaret edebilirsiniz.

Tam bir teknoloji delisi. Blog yazmayı sever. Birçok farklı sitede yazar olarak görev almış ve son olarak Basın Bültenlerinde bizimle birlikte kaliteli içerik üretmek için kendini adamıştır.